پنجره های آلومینیومی و هر آنچه در مورد آن باید بدانید
پنجره دارای قاب یا فریم ساخته شده از آلومینیوم را پنجره آلومینیومی مینامند. مانند هر پنجره معمولی دیگری، پنجره های آلومینیومی دارای یک شیشه معمولی هستند. این پنجرهها از کربنات آلومینیوم و پلی سیلیکون ساخته میشوند که در برایر خوردگی بسیار مقاوم هستند. چیزی که یک پنجره آلومینیومی را تبدیل به پنجرهای میکند که ارزش سرمایه گذاری شما را داشته باشد دوام آن است.
این پنجره ماهها و سالها بدون زنگ زدن به دلیل ترکیب فوق العادهای که دارد کار میکند. همچنین در گرما یا سرمای شدید یا در مناطقی که آبوهوا به شدت در نوسان است، عملکرد خوبی دارد به همین دلیل در صنعت ساختمان سازی بیشترین کاربرد را دارند. این مقاله در مورد پنجره های آلومینیومی و تمام چیزهایی که به پنجره آلومینیومی مربوط میشود است.
انواع پنجره های آلومینیومی
پنجره های آلومینیومی برای هر فضایی عالی هستند. دور قاب آنها کاملا آب بندی شده است و این باعث میشود گرد و غبار و آب از ورد به خانه به حداقل برسد. در ادامه انواع پنجرههای آلومینیومی معرفی شدهاند.
پنجره آلومینیومی کشویی
این نوع پنجره با کشیدن آن از یک سمت به سمت دیگر کار میکند. یکی از رایج ترین انواع پنجرههای آلومینیومی موجود در بازار است. نگهداری و بهره برداری از آن آسان است. شما حتی می توانید این پنجره کشویی آلومینیومی را برای بهبود عایق کاری و بهره وری انرژی خانه خود و در عین حال کاهش هزینههای انرژی خود لعاب دهید.
مشخصات فنی پنجره آلومینیومی کشویی
- دارای مقاومت بالا نسبت به پنجرههای UPVC در برابر تغییرات آب و هوایی
- قابلیت نصب کتیبه و توری ریلی
- امکان نصب شیشه دو جداره و تک جداره در ضخامتهای ۲۴ و ۲۶ میلیمتر
- عرض فریم این پنجره ۸۷ میلی متر است
- نصب این پنجره آسان است
- به دلیل داشتن عایق مقاوم، تبادل دمای بیرون و داخل ساختمان به حداقل میرسد
- به دلیل استفاده از نوارهای EPDM هوا بندی کاملی دارد
پنجره آلومینیومی نرمال
به پنجرهای گفته میشود که در پروفیل اولیه آن هیچ گونه اتصالات و لایهای برای عایق کردن چهارچوب و فریم میانی به کار نرفته باشد. تمام پروفیل اصلی از آلومینیوم باشد و به نوعی پنجره دو جداره به حساب میآید. این پنجره از ۶ قسمت اصلی تشکیل شده است که عبارتند از پروفیل فریم، پروفیل سری، پروفیل لنگه، پروفیل زهوار، واشرهای epdm و یراقآلات. پنجره نرمال به دلیل استفاده از قطعات و یراق آلات مخصوص نیاز ندارد که با میلگرد تقویت شود. تولید استاندارد، متریال استاندارد و نصب استاندارد میتوانند پشتیبان یک پنجره آلومینیومی نرمال باشند که در مدت زمان طولانی خواستههای مصرف کنندگان را تضمین کنند.
مشخصات فنی پنجره آلومینیومی نرمال
- قابلیت نصب شیشه یک جداره و دو جداره در ضخامتهای ۶ تا ۲۴ میلیمتر
- امکان نصب توری در نمای خارجی پنجره
- فریم دارای وزن سبک، قیمت مناسب و عرض ۴۶ میلیمتر
- دارای مقاومت بالا نسبت به پنجرههای UPVC در مقابل آب و هوا
- قابلیت اجرای طیف وسیعی از رنگها مانند پودری، طرح چوب و اندایزینگ
- استفاده از لاستیکهای epdm برای جلوگیری از نفوذ آب و گرد و خاک
پنجره آلومینیومی دو جداره
این پنجره به دو حالت بغل و پایین باز میشود و در ابعاد مختلف ساخته میشود. مقاومت بالایی در برابر تغییرات آب و هوایی دارد و در طرحهای مختلفی در بازار وجود دارد. ساختار این پنجره شامل واشر Epdm، کانکتورها یا اتصالات، زهوار شیشه، شیشه دوجداره، ارتفاع دهنده، یراق آلات و انواع پروفیل میباشد.
مشخصات فنی پنجره آلومینیومی دو جداره
این پنجره به دو حالت بغل و پایین باز میشود. در ابعاد مختلف ساخته میشود. مقاومت بالایی در برابر تغییرات آب و هوا دارد. در طرحهای مختلفی در بازار موجود است.
- قابلیت نصب شیشه یک جداره و دو جداره در ضخامتهای ۲۰ و ۳۲ میلیمتر
- عرض فریم ۵۵ میلیمتر است.
- امکان نصب توری در نمای خارجی پنجره و نصب کرکره داخلی شیشه
- امکان نصب یراق فولکس واگنی در این پنجره
- امکان تفکیک رنگ نمای داخلی از نمای بیرونی پنجره
- به دلیل استفاده از عایق مناسب تبادل دمای بیرون و داخل ساختمان به حداقل میرسد
پنجره آلومینیومی ترمال بریک
آلومینیوم ترمال بریک یکی از بهترین و مقاومترین نوع پنجره به کار رفته در صنعت ساختمان سازی است. ترمال به معنی شکست حرارتی میباشد و مانند نام خود از انتقال حرارت و سر و صدا جلوگیری میکند. ترمال بریک طول عمر و کیفیت بالایی دارد و کمتر دچار خوردگی و فرسایش میشود. همچنین برای مناطق زلزله خیز گزینه مناسبی است.
مشخصات فنی پنجره آلومینیومی ترمال بریک
- عرض فریم ۶۴ میلی متر است
- به دلیل استفاده پلی آمید با عرض ۲۴ میلیمتر در این پنجره عایق حرارتی مناسبی ایجاد میکند
- مناسب مناطق سرد سیری و گرمسیری است
- قابلیت نصب یراق فولکس واگنی
- امکان نصب توری پلیسه در نمای خارجی
- به دلیل استفاده از نوارهای EPDM هوا بندی کاملی دارد
- قابلیت نصب کرکره داخلی شیشه
پنجره آلومینیومی لیفت اند اسلاید (Lift and Slide)
این مدل از پنجرهها جز پنجرههای مدرنی هستند که امروزه بسیار پر کاربرد هستند و محبوبیت زیادی در میان مردم پیدا کردهاند. این پنجره همانطور که اسمش پیدا است با چرخاندن دستگیره در ابتدا نیم سانتیمتر به سمت بالا میرود که به این حالت لیفت گفته میشود و سپس با استفاده از چرخهایی که برای این پنجرهها طراحی شدهاند در امتداد افقی به سمت راست یا چپ حرکت میکنند که به این حالت نیز اسلاید گفته میشود. این پنجره عایق قوی در برابر آلودگی صوتی و آلودگی هوا است و در برابر نفوذ آب و هوا مقاوم است.
مشخصات فنی پنجره لیفت اند اسلاید
- قطر فریم ۱۲ تا ۱۶ سانتیمتر است
- امکان نصب انواع شیشه خاص و ضد گلوله
- هر لنگه میتواند تا ۹۰۰ کیلوگرم وزن تحمل کند
- استفاده از یراق آلات نیمه و تمام اتوماتیک ایتالیایی و آلمانی
- امکان تولید بازشوهای کشویی تکی تا ارتفاع ۲۷۰ سانتیمتر
- باز شوی آسان
پنجره دو جداره آلومینیومی کلنگی یا سایبانی
پنجرههای سایبانی (Awning) و پنجرههای کلنگی (Hopper window) ارتفاع کمتری نسبت به عرض دارند و در فریم افقی باز میشوند. این پنجرهها برای رد و بدل کردن هوا جهت تهویه کاربرد دارند و همچنین نور گیر مناسبی هستند. این پنجرهها مناسب راه پله، آشپزخانه، سرویس بهداشتی و حمام، زیر زمین و انباری، مکانهای شلوغ مانند مکانهای نزدیک فرودگاه و اتوبانها و استفاده به عنوان خروج اضطراری در مواقع آتش سوزی هستند.
انواع پنجره آلومینیومی کلنگی
- پنجره کلنگی تک حالته: این پنجرهها تنها از یک جهت باز و بسته میشوند
- پنجره کلنگی دو حالته: این پنجرهها این قابلیت را دارند که از دو جهت باز و بسته شوند.
- پنجره کلنگی کشویی: این پنجرهها قابلیت باز شدن هم به صورت پنجرههای کلنگی و هم کشویی دارند.
پنجره آلومینیومی آکاردئونی
این پنجره به دلیل مقاومت بالای پروفیل محبوبیت زیادی دارد و از قویترین و ایمنترین پنجرهها میباشد. این پنجره در دو مدل تک جداره و دو جداره به صورت نرمال و ترمال برک تولید میشود. تقسیم بندی لنگههای این پنجره و ابعاد قطعات بستگی به طول و عرض مکانی که در آن نصب میشود دارد.
این مدل پنجره در ارتفاع کمتر از۲.۴۰ متر و عرض کمتر از ۵.۵ متر قابل تولید است. این نوع پنجره به صورت آکاردئون یا تاشو روی یکدیگر قرار گرفته و فضای کمی را آشغال میکنند. مزایای این پنجره شامل عایق بسیار خوب، فضای کمی را آشغال میکنند، دارای اتصالات کشویی و تاشو، باز شدن پنجره تا جایی که امکان دارد، ساخته شده از بهترین پروفیلها و زیبایی خاص و منحصر بفرد میباشد.
پنجره آلومینیومی فلوکس واگنی (tilte slide)
این نوع پنجره دارای دو نوع یراق آلات اتوماتیک و نیمه اتوماتیک میباشد. تفاوت این دو یراق در آن است که در مدل اتوماتیک آن استفاده از دست بسیار کم بوده و با کمترین فشار در دستگیره کارکرد آن به صورت اتومات انجام خواهد شد. پروفیلهای به کار رفته در این نوع پنجره مانند پروفیل پنجره لولایی میباشند. این مدل پنجره بهترین جایگزین برای پنجرههای کشویی میباشد و مکانیزم باز و بسته شدن آن مانند درهای ون تاکسی است. همچنین در برابر ورود سر و صدا و گرد و غبار عملکرد خوبی دارد. باز و بسته شدن آن باعث آشغال هیچ فضایی نمیشود و میتوان تا ۴۵ درجه نیز باز کرد.
پنجره آلومینیومی تک حالته
این پنجره یکی از بهترین پنجره های آلومینیومی است که میتوانید داشته باشید. این مدل از پنجره بر پایه لولا و روی محور افقی میچرخد. وقتی دستگیره پنجره به صورت عمودی رو به پایین قرار گیرد پنجره بسته و اگر دستگیره ۹۰ درجه چرخانده شود امکان باز شدن تا زاویه ۱۸۰ درجه را پیدا میکند. از مزایای این پنجره میتوان به محکم بودن، کاربردی و هزینه پایین، هدایت نور طبیعی به داخل بدون ورود گرما و صدا، امکان باز کردن پنجره در زاویه دلخواه، تعمیر و نگهداری آسان اشاره کرد.
پنجره آلومینیومی محوری
در ساخت این پنجره مانند دیگر پنجره های آلومینیومی از یراق آلات استاندارد، شیشههای دو جداره و … استفاده شده است. از مزیت این پنجره میتوان به باز و بسته شدن آسان، مناسب هر نوع سبک ساختمان، خطوط دید باریک، کاهش راندمان مصرف انرژی، افزایش ایمنی در هنگام باز شدن و مناسب فضاهای کوچکتر اشاره کرد.
مشخصات فنی پنجره محوری
- دسترسی به نمای خارجی پنجره برای نظافت
- عرض فریم ۴۵ میلیمتر است و قابل چرخش در دو محور افقی و عمودی میباشد.
- قابلیت نصب شیشه تک جداره و دو جداره در ضخامتهای ۶ تا ۲۴ میلیمتر
- استقامت بالا نسبت به پنجرههای UPVC در برابر تغییرات آب و هوایی
- به دلیل استفاده از نوارهای EPDM دارای هوابندی کامل میباشد
- امکان تنظیم باز شو
انواع شیشه برای پنجره های آلومینیومی
نوع شیشهای که برای پنجره های آلومینیومی خود انتخاب میکنید، نقش حیاتی در تضمین امنیت خانه ایفا میکند. با ظهور تکنولوژی، اکنون می توانید طیف گستردهای از شیشهها را بیابید که دارای مزایای زیادی هستند. به عنوان مثال، شیشهای که در برابر نفوذ مقاوم است و شیشهای که آلودگی صوتی را کاهش دهد. در ادامه سعی کردهایم انواع شیشه را برای این نوع پنجرهها معرفی کنیم.
شیشه فلوت
این شیشه در ضخامتهای مختلف از ۲ میلیمتر تا ۲۰ میلیمتر تولید و عرضه میشود، اما معمولا در ضخامتهای ۴ تا ۱۲ میلیمتر در ساختمانها مورد استفاده قرار میگیرد. فلوت چون که روش تولید خاصی دارد بدون موج و کاملا صاف میباشد. به همین دلیل در ساختمانها به ویژه پنجرهها کاربرد زیادی دارد. شیشه فلوت رنگی و شیشه فلوت دو جداره از انواع شیشه فلوت هستند. از مزایای این شیشه میتوان به عایق صدا، گرما و سرما، ظاهر زیبا، با دوام و محکم، صاف و شفاف و علاوه بر استفاده در صنعت ساختمان سازی در ساخت آینه هم کابرد دارد اشاره کرد.
شیشه لمینت
این شیشه به آن هم شیشه چند لایه گفته میشود که از چند لایه شیشه تشکیل شده و به وسیله یک لایه طلق PVB به یک دیگر متصل شدهاند. وقتی به این شیشه ضربه وارد شود خرد نمیشود بلکه تکههای خرد شده آن به لایه طلق PVB میچسپند و این موضوع باعث جلوگیری از خطرات احتمالی میشود. به همین علت در نماهای ساختمان، درهای شیشهای، پلههای شیشهای و … کابرد دارد. از مزایای لمینت میتوان به کاملا عایق صدا، مقاومت بالا و ضد گلوله بودن اشاره کرد. انواع شیشه لمینت شامل شیشه رنگی و شیشه فوتولمینت میباشند.
شیشه سکوریت
شیشه سکوریت یا نشکن شیشهای است که در برابر ضربه بسیار مقاوم است و امکان شکستن آن خیلی کم است. البته شیشه لمینت هم به عنوان شیشه نشکن شناخته میشود چون هر دوی این شیشهها میتوانند فشار بالایی را تحمل و مقاومت زیادی دارند. شیشه سکوریت در ساختمان سازی، شیشه جلو خودرو، پنجرهها، درب کشویی، بخشهای شیشهای نما ساختمان، پارتیشن شیشهای در منازل و ادارات، مبلمان شیشهای و تختههای وایت برد مورد استفاده قرار میگیرد. از مزایای این شیشه میتوان استحکام بالا و در برابر گرما و سرما بسیار مقاوم است.
مزایای پنجره های آلومینیومی
- آلومینیوم در برابر خوردگی، رطوبت، نور خورشید، حرارت و عوامل جوی بسیار مقاوم است.
- به دلیل داشتن سبک کلاسیک برای انواع چیدمان معماری مناسب است.
- اطراف قاب این پنجرهها به طور کامل آب بندی شده است و به همین علت هیچ گونه گرد و غبار و آب نفوذ نمیکند.
- آلومینیوم فلزی سبک وزن است اما مقاومت و سختی بالایی دارد و به همین دلیل پنجره های آلومینیومی قابلیت حمل بار زیادی را دارند.
- این مدل از پنجرهها در انداره و سبکهای مختلف و در طیف وسیعی از رنگها وجود دارند.
- این پنجرهها به دلیل ساختار قوی و مقاوم خود میتوانند از نظر امنیتی گزینه مناسبی باشند.
- جنس این پنجرهها بعد از تمام شدن عمر مفید باز هم دارای ارزش میباشند.
- به علت فریمهای باریک نور بیشتری از آنها وارد خانه میشود.
- پروفیل این پنجرهها مانند دیگر پنجرهها شیمیایی نیست به طبیعت آسیب نمیرساند و جزئی از طبیعت میباشد.
- به نگه داری کمی نیاز دارند.
- انعطاف پذیری بسیار بالایی دارند.
- در پروژههای مختلف و ساختمانهای بزرگ مقرون به صرفه هستند.
- به دلیل دیر خراب شدن به تعمیرات کمی نیاز دارند.
- قابل بازیافت هستند.
- در برابر زلزله مقاوم هستند.
معایب پنجره های آلومینیومی
- امکان خراشیدگی در این پنجرهها زیاد است و باعث میشود زیبایی خود را به مرور زمان از دست دهند.
- آنها پس از مدتی حالت روان خود را از دست میدهند و نیاز به رگلاژ دارند.
- اگر در معرض بارانهای اسیدی قرار بگیرند جلوه ظاهری خود را از دست میدهند.
- از نظر اقتصادی هم قیمت نسبتا بالایی دارند.
عوامل تاثیر گذار در قیمت پنجره های آلومینیومی
عوامل مختلفی بر قیمت این نوع از پنجرهها تاثیر دارند، اما به سادگی هم قابل محاسبه است. قیمت آنها به عواملی مانند متفاوت بودن مواد اولیه در ساخت، ابعاد دقیق در پنجره مورد نیاز، تعداد پنجره، جنس فریم، نوع پروفیل، یراق آلات مصرفی، نوع شیشه، هزینه نصب، هزینه حمل و نقل، هزینه رنگ و آنادایز پنجره، تعداد بازشو یراق آلات، دستگاههای مورد استفاده در ساخت، کیفیت تولید، کیفیت جوش، قیمت پلی آمید، محاسبه وزن خالص مصرفی آلومینیوم جهت ساخت پنجره و سایر هزینهها بستگی دارد.
آلومینیوم
از گذشته تا امروز آلومینیوم از متریالهای رایج در ساخت پنجره آلومینیومی بوده است. این متریال سبک وزن است و در مقایسه با آهن برای تولید پنجره مناسبتر است. این فلز نرم، سبک، ضد زنگ و قابلیت شکل پذیری آسانی دارد. پس از سیلیسیم و اکسیژن به عنوان فراوانترین عنصر شناخته شده است. آلیاژهای آلومینیوم قابلیت پرسکاری، ماشینکاری، جوشکاری، لحیم کاری نرم و لحیم کاری سخت دارند.
پروفیل اکستروژن این متریال یکی از پر مصرفترین در ساخت درب و پنجره میباشد. پنجره آلومینیومی دارای تنوع رنگ، فریم، بازشو و یراق آلات میباشد. از دیگر کاربردهای آلومینیوم عبارتند از حمل و نقل، تولید لوازم خانگی، بسته بندی، خطوط انتقال برق، ساختمان سازی، ماشین آلات اکسید آلومینیوم، در سوخت موشکها، در ساخت انواع عایق رطوبتی و ساختمان سازی
انواع پروفیل پنجره های آلومینیومی
اصلیترین کاربرد پروفیل در ساخت درب و پنجرههای آلومینیومی میباشد. در تولید پروفیل در ابتدا بیلت آلومینیوم با فشار خیلی زیاد از قالب عبور میکند و به شکل مورد نظر تبدیل میشود. روش اکستروژن به دلیل اینکه فشار زیادی به فلز میآورد و ساختار بیلت را تغییر میدهد بهترین روش برای ساخت پروفیل آلومینیوم است. در ادامه انواع پروفیل معرفی شدهاند.
- پروفیل فریم: برای چهارچوب پنجره دو جداره آلومینیومی به کار برده میشود.
- پروفیل ساش یا لنگه: تشکیل دهنده بازشوی پروفیل پنجره است.
- پروفیل مولین: این پروفیل به عنوان ستون عمودی یا افقی در داخل چهار چوب پنجره مورد استفاده قرار میگیرد.
- پروفیلهای جانبی: طیف وسیعی از پروفیلها که مکمل پنجرههای دو جداره آلومینیومی هستند عبارتند از پروفیل ۹۰ درجه، زوار شیشه دو جداره و سه جداره، پروفیل ارتفاع دهنده، پانل UPVC، کانکتورها و …
انواع سیستمهای باز شونده پنجره
امروزه استفاده از پنجرههای آلومینیومی زیاد شده است و با تو به محل و کاربردشان به روشهای مختلفی باز و بسته میشوند. در ادامه انواع بازشوهای پنجره را به صورت مختصر توضیح دادهایم.
- بازشو تک حالته: در باز شو تک حالته پنجره بر روی محور عمودی میچرخد و دارای بازشوی ۱۸۰ درجه میباشد.
- بازشوی دو حالته: این مدل در هر دو محور عمودی و افقی با یک دستگیره عمل میکند.
- بازشوی کشویی: از پر طرفدارترین مدل باز شو میباشد. در مدل کشویی لنگهها به صورت موازی روی ریل خود حرکت میکنند.
- بازشوی آکاردئونی: در بازشو آکاردئونی پنجره به صورت صفحهای روی هم قرار میگیرد.
- بازشوی واگنی: این انوع بازشو به صورت ریلی میباشد و معمولا متداول نیست.
- بازشوی محوری: این مدل بازشو بر روی قطر دایره میچرخد.
- بازشوی کلنگی: این بازشو تنها از بالا به پایین باز میشود.
- بازشوی فرانسوی: در این بازشو دو لنگه قرار هم میگیرند به طوری که دستگیرههای هر دو لنگه در کنار هم قرار بگیرند.
- بازشوی لیفت اند اسلاید: در این مدل بازشو در دو حالت باز میشود و به وسیله چرخهایی که داخل دو ریل وجود دارند باز و بسته میشود.
عوامل موثر در طراحی پنجره های آلومینیومی
- دلایل ساختاری، فنی، ایمنی، امنیتی
- اهمیت سایز آن بر اساس حداقل و یا حداکثر تحمل
- مشکلات جابجایی و حمل و نقل
- مراحل نصب پنجره های آلومینیومی
- تمیز کردن محل نصب
- رنگ کردن کلافهای آهنی برای جلوگیری از پوسیدگی و افزایش طول عمر
- مشخص کردن و نشانه گذاری محل نصب پیچها
- درست کردن سوراخهای نصب در فاصلههای ۳۰ سانتیمتری بر روی فریم و محل نصب
- جایگذاری پنجره و تراز کردن افقی و عمودی
- درز بندی پایانی به وسیله چسپ سیلیکون و تزریق فوم
- کندن بر چسپ پروفیل در قسمتهایی که پس از نصب پنجره و شیشه دسترسی به آن سخت میشود.
- نصب شیشه و جایگذاری زهوار
- رگلاژ نمودن پنجره
- چک کردن پنجره، یراق آلات، شیشه و باز و بسته کردن آن و بر طرف کردن ایرادهای احتمالی
مراحل ساخت پنجره های آلومینیومی
- طراحی پروژه مورد نظر با نرم افرارهای مخصوص
- برش پروفیلها طبق اندازههای تعیین شده
- درست کردن محفظههای تخلیه آب
- درست کردن سوراخهای دستگیره
- گذاشتن گالوانیزه و پیچ کردن آنها
- جوش دادن پروفیلها
- تمیز کاری و صیقل کردن گوشهها
- برش و نصب مولیونها
- نصب و گذاشتن درزگیرهای لاستیکی
- نصب یراق آلات
- برش و نصب بیدهای شیشه
- تست پایانی و تحویل پنجره
سخن پایانی
افزایش جمعیت، گسترش شهر نشینی، به وجود آمدن آپارتمانهای کوچک، کاهش ذخایر سوخت و افزایش مصرف انرژی باعث شد تا صنایع ساختمان سازی به فکر تمهیداتی برای جلوگیری از هدر رفتن انرژی و کنترل آلودگی صوتی باشد. پنجره آلومینیومی یک نمونه از این تمهیدات میباشد. این پنجرهها عایق مناسبی در برابر حرارت و صدا هستند. شما در این مقاله با انواع پنجرههای آلومینیومی، مزایا و معایب، قیمت پنجره آلومینیومی، انواع پروفیل، انواع سیستمهای باز شونده، عوامل موٍثر در طراحی، مراحل نصب و مراحل ساخت آنها آشنا میشوید.