معرفی انواع چوب ساختمان | رایج ترین چوب ها در ساختمان سازی
بررسی انواع چوب ساختمان نشان می دهد که یکی از محبوب ترین مصالحی است که به طور وسیعی در ساخت و ساز به کار می رود. این ماده که قدیمی ترین مصالح مورد استفاده انسان بوده است دارای ویژگی های خاصی است که باعث شده در ساخت خانه، ادارات، مبلمان، میز، صندلی و دکوراسیون داخلی مورد استفاده قرار گیرد. منبع اصلی تولید این ماده تنه و شاخه های درختان است و همین باعث شده تا به راحتی در دسترس باشد. برای این که به توان از این ماده در ساختمان سازی استفاده کرد لازم است اقداماتی جهت تقویت ساختار آن صوت گیرد در غیر این صورت تنها در ساخت لوازم خانگی به کار گرفته می شوند.
رایج ترین چوب ها در ساخت و ساز
تنوع زیادی در انواع چوب ساختمان وجود دارد که هرکدام ویژگی ها و قابلیت های خاصی دارند. همه این مدل ها برای استفاده در صنعت ساختمان سازی مناسب نیستند. این مواد بر اساس بافت، رنگ و سایر عوامل به مدل های مختلفی دسته بندی می شوند. در یک دسته بندی کلی بر اساس تراکم، سه نوع مختلف وجود دارد که عبارت است از سخت، نرم و طبقه بندی شده (مهندسی شده).
چوب سخت
بافتی متراکم دارند و از درختان برگ ریز تولید می شوند که نام علمی آن ها آنژیوسپرم است. این نوع درختان برگ و دانه تولید می کنند. شاید با شنیدن اصطلاح سخت، تصور کنید که این مدل از مقاومت و استحکام زیادی برخوردار است. در حالی که برخی از انواع آن ها از نوع نرم توانایی مقاومت پایین تری دارند. این مدل با دانه های ریزی که در ظاهرشان وجود دارد شناخته می شوند. بلوط، افرا، گیلاس و ماهون برخی از درختان سخت به شمار می روند. این مدل در مقایسه با نوع نرم با سرعت آهسته تری رشد می کند. رشد آهسته باعث می شود تا تراکم آن افزایش یابد. این نکته را لازم است هنگام انتخاب در نظر گرفت. برای ساخت کفپوش ها، پایه مبلمان و … از این نوع که با کیفیت تر هستند استفاده می کنند.
انواع چوب سخت
در زیر به معرفی برخی از انواع این مدل و ویژگی های آن ها پرداخته ایم.
بلوط
بلوط بین 500 تا 600 گونه مختلف دارد که از میان آن ها بلوط سفید و قرمز، رایج تر هستند و بیشتر مورد استفاده قرار می گیرند. بلوط بسیار سخت و با دوام است و به علت مقاومت بالا شناخته شده است. در ظاهر این مدل حلقه هایی وجود دارد که رشد آن را نشان می دهد. یکی از مزیت های بلوط در میان انواع چوب ساختمان مقاومت در برابر حملات قارچی است که آن را به گزینه ای ایده آل برای ساخت کفپوش، کابینت و مبلمان تبدیل می کند.
افرا
افرا بیشتر در آسیا، اروپا، شمال آفریقا و آمریکای شمالی وجود دارد که دارای مقاومت بالایی است اما سطح سختی آن در میان انواع چوب ساختمان متوسط است. از این مدل بیشتر در کفپوش و مبلمان استفاده می شود.
درخت گیلاس
ظاهرا درخت گیلاس در ابتدا صورتی روشن است اما با گذشت زمان به قهوه ای مایل به قرمز تبدیل می شود. اصلی ترین مشخصه این مدل از انواع چوب ساختمان انعطاف پذیری بالای آن است. از آن جایی که به هر شکل و قالبی در می آید به راحتی از آن در ساخت اشیا تزئینی و قیمتی می توان استفاده کرد.
ماهون
ظاهر و رنگ خاصی که دارد آن را بسیار معروف و محبوب ساخته است. دانه های ریز و یکنواخت ماهون به زیبایی آن افزوده است. در کنار این ویژگی از دوام و استحکام بالایی هم برخوردار است. معمولا از این نوع در ساخت مبلمان و قایق استفاده می شود.
درخت گردو
سطح سختی و تراکم درخت گردو متوسط است اما دوام بالایی دارد به طوری که در برابر ضربه از مقاومت بالایی برخوردار است. بنابراین در ساخت مبلمان و وسایل با کیفیت مورد استفاده قرار می گیرد.
توسکا
مدلی است که در کنار زیبایی طبیعی، تطبیق پذیری و کارایی بالایی هم دارد. این نوع در کالیفرنیا و برخی از مناطق کانادا بسیار محبوب است. توسکا هنگام بریدن سفید رنگ است اما با گذشت زمان و با قرار گرفتن در معرض هوا به رنگ قهوه ای عسلی در می آید. دانه های توسکا به گونه ای است که تراش کاری و کنده کاری در آن راحت است.
درخت ساج
از آن جا که پیدا کردن آن دشوار است و نوعی کمیاب به حساب می آید، یکی از گران قیمت ترین انواع به شمار می رود . درخت ساج در جنگل های بارانی آسیا پیدا می شود. رشد آن ها بسیار آهسته است و بیشتر در ساخت قایق مورد استفاده قرار می گیرد.
درخت سال
این مدل، از درختی به دست می آید که در هند و نپال رشد می کند و بسیار سخت و با دوام است. هنگام بریده شدن روشن است اما با قرار گرفتن در معرض نور خورشید تیره می شود و ممکن است بر روی آن ترک هایی ایجاد شود. این مدل از انواع چوب ساختمان بیشتر در ساخت درب و پنجره و به طور کلی قسمت های داخلی سازه به کار می رود.
چوب نرم
آن ها اغلب از درختان مخروطی که با نام علمی ژیمنوسپرم شناخته می شوند، به دست می آیند. این درختان مانند کاج سوزنی برگ هستند و مخروط تولید می کنند. درختان مخروطی تراکم کمتری دارند و رشدشان با سرعت بیشتری اتفاق می افتد. آن ها به راحتی بریده می شوند و مقاومت پایینی در برابر آتش دارند.
رایج ترین انواع چوب نرم در ساختمان سازی
رایج ترین مدل نرم که در صنعت ساختمانی به کار گرفته می شوند شامل صنوبر، کاج، سدر و… هستند که در ادامه به توضیح آن ها می پردازیم.
کاج
این مدل بیشتر در آمریکای شمالی یافت می شوند که تطبیق پذیری بالایی دارند. آن ها دارای دانه هایی مستقیم هستند که در صورت قطع شدن مشاهده می شوند. از این مدل در ساخت درب و پنجره استفاده می شود و خود دارای مدل های مختلفی مانند کاج سفید شرقی و کاج سیاه است.
سدر
سدر به واسطه رایحه خوبی که دارد شناخته می شود. عطر آن آنقدر قوی است که از نزدیک شدن حشرات و پروانه ها جلوگیری می کند بنابراین در برابر خوردگی مقاوم است. وزن سدر سبک است که کار با آن را راحت می سازد. همچنین در برابر تغییرات آب و هوایی مقاوم است. سدر گزینه ای مناسب برای ساخت نرده و تزئین مبلمان است. همچنین می تواند در مبلمان فضای باز استفاده شود.
صنوبر
محبوبیت صنوبر به دلیل استحکام و دوام آن است و به راحتی تغییر شکل نمی دهد. کاربرد صنوبر بیشتر در فعالیت های نجاری و ساختمان سازی است. در این مدل دانه های ریز وجود دارد.
درخت سرخ
کاربرد این مدل بیشتر در ساخت مبلمان و لوازم تزئینی دکوراسیون داخلی است. این درخت ارتفاع زیادی دارد که اغلب به 300 فوت می رسد بنابراین مقدار الوار بیشتری تولید می کند. این درخت ماده ای شیمیایی تولید می کند که باعث راندن حشرات می شود و مقاومت آن را در برابر شرایط آب و هوایی به طرز چشمگیری افزایش می دهد. معمولا از قسمت داخلی تنه درخت بیشتر استفاده می شود زیرا کیفیت بالاتر و ماندگاری بیشتری دارد.
چوب مهندسی شده
این مدل با تنه درختان و شکل طبیعی آن ها کمی متفاوت است. در واقع یک مدل مصنوعی است که در کارخانه ها و تولیدی ها ساخته می شود. آن ها از تنه درختان برای این کار استفاده می کنند اما افزودنی هایی مانند چسب و … به آن اضافه می کنند. فواید این مدل در مقایسه با انواع طبیعی آن، بیشتر است زیرا ویژگی هایی که اغلب در تنه درختان نیست به آن ها اضافه می شود تا ویژگی های مدنظر انسان را داشته باشد. از این مدل می توان در تمامی حوزه ها استفاده کرد.
انواع چوب مهندسی شده
این مدل بر اساس نوع مواد افزودنی و نحوه ساختشان برای کاربرد های مختلفی مورد استفاده قرار می گیرند. برخی از آن ها در ادامه آورده شده اند.
تخته سه لا
این مدل به طور طبیعی وجود ندارد و در کارخانه تولید می شود. برای ساخت آن از چند لایه نازک روکش چوبی که به هم چسبانده شده اند استفاده می کنند. این ماده استحکام بالایی دارد اما در عین حال سبک وزن است به همین دلیل اغلب در قالب بندی ساختمان از آن استفاده می کنند. معمولا چوبهای طبیعی در برابر شرایط آب و هوایی مقاومت زیادی ندارند، اما این مدل از انواع چوب ساختمان را طوری تولید می کنند که در مناطقی با آب و هوای متغیر آسیب زیادی نبیند. از دیگر کاربرد های آن ساخت مبلمان و قاب در و پنجره است.
تخته فیبر با چگالی متوسط (MDF)
تراکم MDF از تخته سه لا بیشتر است. برای تولید آن از تنه درختان به همراه ترکیبی از چسب موم و رزین استفاده می شود. از این مدل در ساخت کابینت، مبلمان، تخت و… استفاده می شود. جنس این مدل به گونه ای است که اگر از روکش ونیر استفاده شود ظاهری مانند چوب طبیعی به خود می گیرد. این کار اگرچه به زیبایی آن اضافه می کند اما تاثیری در استحکام و دوام آن ندارد. یکی از مزایای قابل توجه این MDF این است که می توان آن را از مواد بازیافتی تولید کرد بنابراین استفاده از آن به کاهش قطع درختان کمک می کند.
تخته کامپوزیت
کامپوزیت، رنگ ها و انواع مختلفی دارد. برای ساخت آن به چوب، پلاستیک و فیبر را به همراه فشار و گرما اضافه می کنند. دوام بالای آن باعث شده تا در همه زمینه ها کاربرد داشته باشد. برخی از مواد تشکیل دهنده تخته کامپوزیت مقاومت آن را در برابر نور خورشید افزایش می دهند.
مزایا کاربرد چوب در ساختمان سازی
تا به حال به این موضوع فکر کرده اید که چرا از این مصالح ساختمانی استفاده می شود؟ چه مزایایی برای ساختمان و سازندگان به همراه دارد که آن را انتخاب می کنند؟ اخیرا بلند ترین سازه چوبی در جهان در کشور نروژ ساخته شده است. به نظر شما انگیزه آن ها از به کار بردن این ماده به عنوان ماده اصلی چیست؟ در ادامه به برخی از این مزایا اشاره شده است.
تطبیق پذیری و ماندگاری
این ماده را می توان هر مقدار که لازم باشد خم کرد و به شکل دلخواه در آورد. همچنین قابلیت چسبیدن به مواد دیگر را دارد. انواع چوب ساختمان در برابر شرایط آب و هوایی مقاومت قابل قبولی دارند.
قیمت
سرعت ساخت اسکلت ساختمان با استفاده از انواع چوب ساختمان بالا تر از اسکلت فلزی است. همچنین هزینه آن پایین تر است اگر چه به مقیاس پروژه هم بستگی دارد.
مناسب برای عایق کاری
انواع چوب ساختمان می توانند عایق مناسبی در برابر سر و صدا و گرما باشند. اگر از این مواد در روکش های بیرونی استفاده شود در مقایسه با فلز و آجر عملکرد بهتری دارد. در میان انواع مصالح ساختمانی بیشترین تجدید پذیری در طبیعت مربوط به این ماده است. این ویژگی توجه افرادی که به دنبال ساخت فضا هایی سازگار با محیط زیست هستند، به خود جلب می کند.
معایب کاربرد چوب در ساختمان سازی
اگرچه الوار در زمینه های مختلف و به طور ویژه در ساختمان سازی فواید زیادی دارد اما در کنار آن ها معایبی هم وجود دارد که باید در نظر گرفته شوند.
انقباض و برآمدگی
الوار ممکن است متورم شود زیرا به عنوان یک ماده طبیعی قابلیت جذب آب دارد. همچنین امکان دارد در اثر تغییرات دما دچار انقباض و ترک خوردگی شود.
متراکم شدن
اگر دیوار ها به خوبی عایق بندی نشده باشند ممکن است هوای گرم داخل، با سرمای دیوار های ساختمان برخورد کند که این اتفاق اسکلت چوبی را دچار پوسیدگی می کند. مقابله با این اتفاق دشوار است بنابراین در هنگام عایق بندی باید بسیار دقت شود.
خطر آتش سوزی
ساختمانی با اسکلت چوبی در مقایسه با اسکلت فلزی و آجری مقاومت پایین تری در برابر آتش سوزی دارند. اما سرعت گسترش شعله ها در الوار کند تر است.
انواع چوب ساختمان با همه مزایا و معایبی که دارند به دلیل در دسترس بودن و زیبایی، همواره گزینه ای محبوب به حساب می آیند. همه مصالح ساختمانی در کنار فواید و سودی که برای سازندگان دارند ضرر هایی هم به همراه می آورند. برای همین است که در بیشتر ساختمان سازی ها از ترکیب انواع مختلف مصالح استفاده می شود تا فواید آن ها در کنار هم بیشترین کارآیی را برای ساختمان به دنبال داشته باشد.